\n\n

Ny bordplade?

Kontraster i matrialer og farver giver dit køkken karakter. Et eksempel er mørke træsorter kombineret med hvid eller lys corian. Eller som her - en smuk stenbordplade, kombineret med lyst træ, mørke skabe og en mørk Silgranit-vask.

Ny bordplade?

Del denne artikel

Hvis din bordplade er slidt efter mange års tro tjeneste, så kan du nemt give dit køkken en opgradering. Brug dine erfaringer, kombinér med dine ønsker til design og funktion og og vær opmærksom på, hvor meget vedligeholdelse du er til.

 

Overvej fx om du gerne vil kunne sætte varme ting direkte på bordpladen. Tænk også over, hvorvidt du foretrækker at arbejde på et hårdt underlag som fx en stenbordplade, eller om du mere er til de lidt blødere træbordplader. Husk, at en bordplade er udsat for mange forskellige belastninger alt efter dine rutiner i køkkenet, så vælg den bordplade, der passer præcis til dine behov og ønsker.

 

Grundlæggende bør du overveje følgende, når du vælger en ny køkkenbordplade…

 

Hvilket materiale skal din køkkenbordplade være i?

Der er et utal af materialer til bordplader, så det er let at finde en bordplade, der matcher præcis den stil, du sigter efter – spørgsmålet er kun, om bordpladematerialet også lever op til de krav, du har til funktion, vedligeholdelse og levetid!

 

Naturmaterialer som granit, kompositsten eller stål

Hårde materialer, som fx granit, glas, kompositsten og stål har den fordel, at de er mere robuste og modstandsdygtige over for varme og vand. Til gengæld vil bordplader i disse materialer få ridser, som vil være svære at slippe af med igen. Stålbordplader ridses let, hvorimod granitbordplader er sværere at lave ridser i.

 

Kompositbordplader i mange farver

Kompositbordplader som Corian® og Formacor er også hårde materialer, om end de er knap så modstandsdygtige overfor varme fade og gryder. Fordelen her er dog, at en fagmand kan slibe og reparere bordpladen, hvis den skulle have fået ridser eller hak.

 

Skønne træbordplader - olierede, røgede eller mættet med sæbe

Træbordplader er mere sarte, og kræver mere vedligeholdelse, men kan sagtens gøres modstandsdygtige overfor vand og snavs. Du skal dog ikke sætte dine varme gryder direkte på bordpladen. Træbordplader kan være mere behagelige at arbejde på, da de er lidt blødere end de andre bordpladetyper.

 

Laminat - et klassisk og kulørt bordplademateriale

Laminat- og kompaktlaminatbordplader er populære – ikke mindst fordi de er relativt billige i forhold til de andre løsninger. De er lette at vedligeholde, men er ikke så modstandsdygtige over for varme og vand. Laminatbordplader fås i et utal af farver og mønstre, men er du til helt mørke bordplader, anbefaler vi i stedet sten- eller træbordplade, da ridser og fedtfingre bliver meget tydelige på mørke laminater.

 

Hvordan skal din køkkenbordplade se ud?

Skifter du bordplade, vask og armatur i dit køkken, så vil du næsten føle, du har fået et nyt køkken. Især, hvis du vælger en anden løsning end den, du har haft tidligere. Tag udgangspunkt i den stil, du gerne vil have i dit køkken og arbejd videre derfra.

 

Er du fx til den romantiske eller landlige stil med fyldningslåger og glasskabe, så ønsker du nok ikke en stålbordplade. Vil du gerne have en hyggelig hule-stemning, så gå efter mørke, tykke bordplader, og er du til det stilrene, minimalistiske køkken, så vælg en tynd bordplade, gerne i en kontrastfarve til køkkenets låger.

 

Snavs er mere tydeligt på lyse end på mørke bordplader, mens mørke bordplader har sværere ved at skjule fedtfingre og ridser. Materialet og mat eller blank overflade har naturligvis også betydning.

 

En lys træbordplade reflekterer fx rummets lys, virker let og kan få pladsen til at syne større, mens en mørk træbordplade virker mere varm, hyggelig og robust. Vælger man laminat- eller fx Corian®, så vil en hvid bordplade give et stilrent, klassisk og hygiejnisk udtryk, mens en mørkegrå eller sort vil give køkkenet kant og læne sig op af en mere maskulin stil.

 

En tyk bordplade virker robust, holdbar, tung og klassisk, mens en tynd bordplade virker let og minimalistisk.

 

Hvor meget vedligeholdelse må din bordplade kræve af dig?

Der findes ingen køkkenbordplader, der ikke kræver vedligeholdelse for at have en lang levetid, men der er stor forskel på, hvor meget pleje de forskellige bordpladematerialer kræver.

 

Granit holder til det meste

Alt efter hvilken type sten, du vælger, vil den kræve en smule vedligeholdelse af dig i forhold til at holde sin overflade som ny. Eksempelvis skal granitbordplader have olie mindst 1 gang om året, men kompositsten kræver lidt mindre pleje. Granit og sten går meget sjældent i stykker og tager kun nødigt imod ridser.

 

Træbordpladen arbejder med dig

Træbordplader kræver mest vedligeholdelse og pleje, men alt efter træsort vil du kunne holde din træbordplade pæn i mange år. Hårde træsorter som fx teak, mahogni, eg, ask, bøg, wengé m.m. er klassiske træsorter til køkkenbordplader. Bordpladerne behandles enten med sæbe eller olie, så de kan tåle de daglige belastninger i køkkenet. Du skal være opmærksom på, du bør rense din bordplade i dybden og mætte den igen med olie eller sæbe med 1-2 års mellemrum, for at sikre smuds og vand ikke trænger ned i bordpladen.

 

Laminat er billigt og nemt

Laminat- og kompaktlaminatbordplader er lette at vedligeholde, da de blot skal rengøres med varmt vand og sæbe. Vær dog opmærksom på, at ensfarvede laminatbordplader er svære at holde, da ridser m.m. ses tydeligt. Har du først fået store hak i overfladen eller er der kommet vand i samlingerne, kan det være svært at få bordpladen pæn igen.

 

Kompositmaterialer kan repareres

Corian® og Formacor-bordplader er kompositbordplader, som er særdeles velegnet til køkkenet, idet de er lette at vedligeholde og har en hygiejnisk, glat overflade. Selv tuschstreger og rødbedestænk kan tørres af på en Corian®-bordplade. Mere genstridige pletter kan tages med skuresvamp og man kan friske sin kompositbordplade op enten ved selv at give den en omgang med skurecreme og svamp, eller få en fagmand til at slibe overfladen. Er der kommet dybe hak, må du høre en fagmand, om bordpladen kan repareres.

 

Skal du skifte en gammel bordplade ud med en ny eller skal du have helt nyt køkken?

Er der hverken luft i økonomien eller i energien til et helt nyt køkken eller en total-renovering af dit nuværende køkken, så er en udskiftning af de elementer, der bruges mest, en hurtig og god løsning til at forlænge dit køkkens levetid. Du kan samtidig få en ny stil eller nogle nye funktioner integreret, og dit køkken vil føles som nyt.

 

Måske vil du gerne have en lys træbordplade, men ønsker afsætningsplads til gryder og pander tæt ved komfuret? En løsning kan være at kombinere med granitbordplade eller glas. Det kan også være, du ønsker en køkkenvask med afsætningsbakke, en større køkkenvask eller en køkkenvask, der er svejst ind i bordpladen? Ønsker du armatur, kogende vandhane, sæbedispenser m.m. monteret direkte i bordpladen eller vil du have en ny vask med bagpanel?

 

En bordplade er oftest monteret oven på køkkenelementerne, således man kan skifte bordpladen ud uden at behøve at få helt nyt køkken. Alt efter, hvordan køkkenvasken er monteret i bordpladen, kan den måske genbruges i den nye bordpladeløsning, hvis du ønsker det. Kontakt evt. vores kundeservice for mere info.

 

Er du i gang med den helt store køkkenrenovering, har du naturligvis flere muligheder – du har måske drømt om at få en kogeø, en hævet bar eller integreret spiseplads? Overvej, hvilke opgaver du selv vil og kan tage dig af, og hvilke opgaver fagfolk skal tage sig af. Kræver din bordplade en del udskæring til rør, skæve vinkler, vask og armatur, så anbefaler vi opmåling af en professionel.

 

Hvad gør du, hvis du gerne vil have en ny køkkenvask i den gamle bordplade?

Har du en fin bordplade, men er din vask bukket under for de daglige belastninger, så kig evt. under vedligeholdelse og pleje af køkkenvaske eller læs, hvordan du kan skifte din gamle køkkenvask ud med en ny.

Inspiration og guides

 

 
Brug for lidt hjælp?
 
Læs vores "How-to" guides og få inspiration til dit køkken

 

 

Læs mere

Kværn dit

køkkenaffald

Bliv klogere

Kontakt os

Fandt du ikke det, du søgte, eller har du spørgsmål til os om hjemmesiden, vores produkter og ydelser, eller noget helt tredje?

 

Du kan kontakte kundeservice hver dag - døgnet rundt på mail eller telefon indenfor vores telefontid ellers indtal besked og vi ringer dig op hurtigst muligt.

Læs mere

Læs de seneste nyheder

På vores blog holder vi dig opdateret om produktnyheder, messer og tips og tricks - altid med udgangspunkt i miljørigtig affaldssortering. 

 

  

Gå til nyheder...

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret på køkkentrends, tips & tricks og nye gadgets. Vi spæder til med reportager og opskrifter, når vi falder over noget godt. Du modtager højst 2 nyhedsbreve om måneden - og du kan afmelde nyhedsbrevet, når du vil.